Vavrinský Brehler

Kto som?

Peter Vavrinský je vinohradník a vinár od základu. Po skončení vinárskej školy v Modre v roku 1975, pracoval ako vinohradnícky technik v JRD Pezinok. Bolo to pre neho prirodzené, lebo sa narodil v rodine vinohradníkov. Po roku 1992 si začal postupne zakladať vlastné vinohrady od štepov k vínu, po vzore starých limbašských vinohradníkov. Jeho vinárstvo je malé, rodinné. Pomáha mu v ňom manželka a dcéra s rodinou. Ide už o desiatu generáciu vinohradníkov a vinárov v rodine Vavrinských.

Čo robím?

Dnes majú Vavrinskí 5 ha vlastných viníc v katastri vinohradníckych obcí Limbach a Pezinok. Z bielych odrôd majú vysadenú Feteascu Regalu, Silván zelený, Rizling vlašský, Chardonnay, Kerner, Muškát Ottonel a Tramín červený. Z modrých odrôd pestujú Frankovku modrú, Cabernet Sauvignon a Dornfelder. Vína vyrábajú len z hrozna dopestovaného vo vlastných viniciach. Hrozno spracúvajú v pivnici pod rodinným domom, časť z neho však aj predávajú. Fľaškujú podľa potreby, cca 300-1000 fliaš na odrodu ročne.

Ako to robím?

Pestovaniu hrozna sa Peter Vavrinský venuje intenzívne s maximálnym využívaním mechanizmov. Využíva prirodzené zatrávnenie medziradia striedané s kultiváciou pôdy, čím prispieva k lepšiemu hospodáreniu s pôdnou vlahou. To má vplyv na krajinotvorbu - zelené svahy. Peter Vavrinský stavia na kvalitu a úrodu reguluje už v zime rezom. Chemickú ochranu vinohradov sa snaží vtesnať do piatich postrekov za vegetácie a herbicidovaniu vinohradov sa snaží vyhýbať. Ako sám tvrdí, biologická ochrana viniča sa v tak malých výmerách (20-70 árových viniciach) využívať nedá, efekt by bol zanedbateľný.

Prečo to robím?

Peter Vavrinský rástol vo vinohradoch medzi ľuďmi, ktorí v nich robili a vnímal krajinu ako sa mení. Bol pritom, keď bolo vinohradníctvo na vrchole a je pritom aj teraz, keď je vinohradníctvo na kolenách. Do budúcna dúfa, že sa nájdu nasledovníci - vinohradníci, ktorí objavia radosť, celkovú spokojnosť a perspektívu v živote vinohradníka a vinára.