Júlový Strekov vs. Augustový Hrušov

Júl a august, to sú dva mesiace v roku, kedy sa jednoznačne vypije viac dobre vychladeného piva ako vína. Obzvlášť ak máme horúce leto. Preto v týchto mesiacoch nenájdete veľa vínnych ciest, degustácií, či akýchkoľvek akcíí spojených s vínom. Príjemnou letnou výnimkou sú však dve podujatia, ktoré jednoznačne odporúčame do budúcna navštíviť.

Prvým je Strekovský festival vína, ktorého 8.ročník sa tento rok konal 17. a 18. júla kde inde ako v Strekove. A druhým, viac folklórnym ako vínnym festivalom, je Hontianska paráda, konajúca sa vždy koncom augusta v Hrušove. Tento rok pripadla na 21. a 22. august a išlo o jubilejný 20 ročník! Ich spoločným menovateľom je, že obe vyzdvihujú dve výnimočne obce s ich kultúrou a tradíciami a tiež, že sa ani zďaleka netočia len okolo vína. Pre nás sú teda nielen zdrojom inšpirácie, čo sa vín týka, ale aj oddychu, kultúry, tradícií, dobrého jedla a kvalitnej dedinskej zábavy.

Strekovský festival vína otvára svoje brány v piatok poobede a v sobotu už doobeda. Kultúrny program zabezpečujú štyri javiská, tematicky pomenované po odrodách: Rizling, Veltlín, Modrá Frankovka a Dunaj. Na všetkých prebiehajú vystúpenia do neskorého večera, na veľkom javisku Rizling až do rána. My sme svoju púť začali v sobotu poobede, po najväčšom obednom slnku, ktoré bolo ešte aj po tretej neúprosné. Pri teplotách nad 30 °C ani neodporúčame začínať skôr, pokiaľ sa chystáte skutočne degustovať.

Festival sa ťahá jednou dlhou cestou pomedzi vinohrady a pivnice. Auto necháte buď na parkovisku hlavnej brány alebo zadnej brány a už si môžete vychutnávať dlhé prechádzky naprieč romantickými scenériami. Kto sa ide na strekovský festival len zabávať, zaplatí za dvojdňový vstup na mieste 13 €, v predpredaji na oficiálnej stránke festivalu o niečo menej. Kto ide aj degustovať, k tejto vstupenke ešte dokupuje degustačný pohár a vínne žetóny po 20 centov za kus. Jednotlivé poldecové vzorky sa pritom rozlievajú za 2 až 5 žetónov, pričom sa ako správny degustátor viete s každým dohodnúť na nalievaní polovičných vzoriek, ktoré sú stále viac než postačujúce. Praktický vínny pas s prehľadnou mapkou, zoznamom vinárov, zoznamom odrôd jednotlivých vinárov, ako aj programom na jednotlivých pódiách vás bude jednoducho sprevádzať celým areálom.

Ochutnať ste tento rok mohli vína od 27 miestnych vinárov zo Strekova, ďalších 19 zo Slovenska, približne 10 vinárstiev z Česka a tiež zopár z Maďarska, Rakúska a Rumunska. Roztrúsení boli po celom areáli, či už v pivniciah, pri pivniciach, pri vinohradoch, alebo v stánkoch lemujúc cestu. Pri toľkých vinároch z rôznych kútov ste mohli ochutnať naozaj širokú paletu odrôd a štýlov vína, my sme sa však zamerali najmä na miestnych vinárov zo Strekova. Ak väčšinu z nich prechutnáte a podebatujete, máte absolvovanú dokonalú exkurziu miestnym terroirom. Hoci na niektorých stanovištiach by nám určite lepšie poslúžila maďarčina, aj tak sme to zvládli s prehľadom :)

Hrušov, to je už iná paráda, konkrétne „hontianska“. :) Podobne ako na Strekove môžete začať buď v piatok poobede alebo v sobotu doobeda. Dvojdňový lístok vás vyjde 10 €, ak teda máte kde prespať. S ubytovaním priamo v dedine a okolí býva problém, treba si ho teda zabezpečiť dostatočne dopredu. Priamo v Hrušove viete prespať, len ak ste účinkujúci, alebo prespíte u známych, ako my. Aj keď, vždy je tam je priestor na rozloženie stanu, ak sa na to cítite. To isté platí aj pre Strekov, 2 mesiace dopredu je ešte šanca, že sa v okolí ubytujete. Pri Strekove môžeme odporučiť novovybudovaný St. Petrus Vini v nedaľekom Sv. Petri, alebo rovnako nové Chateau Šarkan v obci Šarkan, ktoré sa dalo zabezpečiť priamo cez stránku festivalu.

Ale vráťme sa spať do Hrušova. Tu treba rozlišovať medzi dennou a nočnou zábavou, pretože to sú naozaj dva odlišné svety. Cez deň je to krásny, pestrý folklórny festival so všetkým čo k tomu patrí. Prvé stanovište - hneď za severným parkoviskom na kopci - je ukážka tradičnej žatvy, ako aj pečenia chleba a hrušovských lepníkov v kamenných peciach. Lepník do ruky a pokračujete dole kopcom do dediny. Podľa mapky, ktorú si hore vyzdvihnete sa rozhodujete, ktoré tematické dvory, pivnice a pódiá s programom navštívite. Najväčšia zábava začína pri Hrušovskom dvore so samorodákom, lepníkmi, či domácim chlebom s masťou a cibuľou. Pokračuje stánkami s výrobkami slovenských remeselníkov popretkávaných dvormi s najväčšou zábavou – najmä dvor Hruška Parádnica, Hasičský a Mládenecký. Takmer vo všetkých dvoroch vás obslúžia v krojoch, ako sa patrí – zapojená je naozaj celá dedina. Ľudová hudba a spev vás sprevádza prakticky stále. Pomyselnú hranicu najväčšej zábavy uzatvára Dvor u starej mamy, ktorý sa s už spomínanými mení večer na ohniská nefalšovanej dedinskej zábavy. Lepníky, pufance (hrušovské lokše), všetky ostatné dobroty ako aj degustovanie vín ide bokom a začína sa vo veľkom nalievať. Tvrdé, pivo, domáca. Komplet mládež celej dediny, ktorá cez deň pomáhala a v piatok večer vystupovala na amfiteátri v tradičnom hrušovskom predstavení, nájdete v noci s rukou hore v dedine. Ešte o štvrtej ráno sa spev posledných odhodlaných niesol dedinou.

Veľkokrtíšska vínna cesta, ktorá je súčasťou festivalu má síce len 7 zastávok, no je čo ochutnávať. Vinári z okolia tu zväčša predstavujú všetky svoje vína. Určite treba prechutnať vína z Pivnice Csernus z Vinice. Vinica je vedľajšia a zároveň posledná dedina pri Hrušove, kde sa štepeným muštovým odrodám ešte krásne darí.  Vína priamo z Hrušova tu teda nenájdete. Ich špecialitou je domáci samorodák a potom samozrejme ovocné pálenky, nielen z hrušiek :)

Do budúcna môžeme obom podujatiam len zaželať, nech si svoju atmosféru, jedinečnosť a autentickosť zachovajú aj do ďalších ročníkov...