Párovanie jedla a vína – hlavné zásady podľa Červené a biele

Striktné pravidlá na párovanie jedla a vína nikde nenájdete, pretože neexistujú. Jedlá a vína sú dnes oveľa rozmanitejšie ako kedysi. Svetové kuchyne sa prelínajú, stále vznikajú nové a nové kombinácie chutí a vo svete vín sa tiež neustále experimentuje. Preto sa nedá zaručene povedať, toto sa smie, toto zas nie.

 Existujú však viaceré všeobecné zásady, ktoré keď si osvojíte, budete na tej najlepšej ceste na snúbenie jedla s vínom. Väčšina zásad vychádza buď zo spájania podobného, alebo naopak zo spájania protikladov. Tu sú tie, ktoré najčastejšie využívame pri varení a následnom párovaní s vínom my:

  • Sýtejšie jedlá si vyžadujú plnšie vína – treba vždy prihliadať na vzťah medzi telom vína a sýtosťou jedla.
  • Jedlá s výraznou vôňou a chuťou potrebujú intenzívnejšie, aromatickejšie vína.
  • Slané a mastné jedlá si priam pýtajú vína s výraznejšími kyselinkami. Soľ v jedle vykompenzuje kyslosť vína a tak môže vyniknúť jeho ovocná chuť. Víno s vyššou kyslosťou tiež stlmí mastnosť a výdatnosť jedla a zanechá v ústach svieži pocit.
  • Tmavé mäso potrebuje plnšie červené vína. Stredne plné ovocnejšie červené môžete nakombinovať aj k jahňacine či baranine. No zato plné, mohutné červené z výraznými tanínmi už lepšie vynikne s ťažším a sýtejším mäsom – ako je hovädzie, či divina. Tmavé mäso na seba viaže taníny a do popredia sa tak môže dostať jeho ovocnosť.
  • Biele mäso, najmä hydinu či bravčové, vhodne doplnia stredne plné až plné biele alebo ľahké červené.
  • Pri príprave omáčok s vínom sa nemusíte trápiť pri výbere vína – víno, ktoré ste použili do omáčky zaručene pôjde aj k výslednému jedlu, ku ktorému sa sa omáčka podáva.
  • Pri syroch platí jednoduchá zásada – čím tvrdší syr, tým lepšie k nemu ide červené. Syry podobne ako mäso zmierňujú taníny a vína sú tak lahodnejšie a jemnešie. Tiež možno využiť - čím jednoduchší, menej výrazný syr – tým ľahšie víno.
  • Jednoduché pravidlo pri párovaní dezertov s vínom je, že víno by malo byť aspoň tak sladké, alebo sladšie ako dezert, ku ktorému sa podáva.
  • K pikantným jedlám hľadajte osviežujúce vína. Ak je jedlo až príliš štipľavé, radšej zabudnite na víno a dajte si vodu, či pivo :) Kari , pokiaľ nie je príliš výrazné, je vhodné doplniť podobne korenistým vínom – napríklad Tramínom červeným.
  • Pri jedlách alebo polievkach kde je ťažké nájsť vhodné víno alebo si len jednoducho nie ste istí, treba zvoliť neutrálne víno s nie príliš vysokou kyslosťou. Tu je vhodné uviesť problematické potraviny na snúbenie jedla s vínom. Je to najmä cibuľa, cesnak, vajcia, chilli, chren, ocot, špenát, paradajky, slané orechy a chipsy, ovocie či zmrzlina.

 Aj tieto zásady využíva náš gastrosomeliér, ktorý vás veľmi jednoducho zorientuje vo svete jedla a vína. Hlavne sa nebojte a skúšajte, fantázii a chuti sa medze nekladú!