Rizling rýnsky

Rizling rýnsky slamový 2006, Ján Paták
Biele
18,20€
slamové víno, sladké, Malokarpatská vinohradnícka oblasť

Modranský rajón, Modra

hon: Plázle

Teplota skladovania: do 12 °C

Teplota podávania: 9-10 °C

Cukor pri zbere: 54,0°NM  Alkohol: 11,2%  Kyseliny: 5,2 g/l  Zvyškový cukor: 190,0 g/l

Limitovaný počet fliaš: 1000

O víne

de naozaj o špeciálne víno vhodné na špeciálnu príležitosť alebo ako neobyčajný darček. Bolo vyrobené z prvotriedneho hrozna Rizlingu rýnskeho zberaného 1.10.2006. Skvelý ročník a vysoká kvalita hrozna umožnili, aby boli strapce následne sušené vo vetraných priestoroch a 1.4.2007 šetrne lisované tak, aby dali vzniknúť tomuto výnimočnému vínu. V prvom rade vás upúta vysoká viskozita až olejovitosť a zlatistá farba. Vôňa spočiatku pripomína sušené hrozienka, no po chvíli odhaľuje komplexnejšie arómy medu, zrelých fíg a sušených marhúľ. Úprimne povedané, tu už ide o víno, kde vám už omamná vôňa vyvolá pocit, že ste už víno ochutnali. Chuť vína je pritom až neuveriteľne plná. Opäť v nej dominuje sušené ovocie a figy. Dochuť je veľmi dlhá, medová a obohatená o jemnú kyselinku, ktorá harmonizuje celkový vnem vysokého podielu zbytkového cukru.

Objem fľaše: 0,25 l

Ocenenia

O vinárovi

Horské vinárstvo bolo založené v roku 2001 Jánom Patákom ml. Ten je najmladším nasledovníkom z rodiny, ktorá sa venuje vinohradníctvu a vinárstvu už po štvrtú generáciu. Spolu s  otcom  sa stará o vinice a chod pivnice. Spoločne vína vyrábajú aj predávajú. Ján Paták ml. sa okrem iného venuje aj riadeným degustáciám priamo u nich vo vinárstve. To aj s celým statkom sídli v lone Malých Karpát nad Modrou, v krásnom prostredí Harmónie, obklopené agátovým lesom a vlastnými vinohradmi. Svojou lokalitou v horskom pásme je jediným horským vinárstvom na Slovensku.

Gastrosomeliér

Hydina
Foie gras
Syry
Tvrdé
Polotvrdé
Zrejúce
S modrou a zelenou plesňou
Čerstvé a tavené
Ovčie a kozie
Dezerty
Ovocné
Orechové
Karamelové
Kysnuté
Paštéty
Kačacia s jablkami