Tatko

Kto som?

Po niekoľkoročných skúsenostiach vo viacerých pivniciach a podpichovaniu zo strany rodiny založil Paľo Lošonský v roku 2013 spolu so svojím dobrým priateľom z detstva Petrom Heldom vinárstvo TATKO. Kým Pali, alias Tatko, je vincúrom v pivnici, Peter má na starosti hrozno. S originálnym logom, názvom, etiketami Tatkovi zas pomohol šikovný syn Michal. V súčasnosti stále zvládajú všetku prácu okolo vína dvaja s občasnou výpomocou mladých brigádnikov.

Čo robím?

Toto malé vinárstvo obhospodaruje 0,5 ha vlastných viníc. Zvyšok hrozna nakupujú od rokmi overených poctivých vinohradníkov z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Pekným príkladom dlhoročnej spolupráce medzi vinohradníkom a vinárom je napríklad kupovanie takmer celej produkcie od Iva Oravca. Vinárstvo pripravuje ako akostné vína biele odrody Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Müller-Thurgau a modré odrody Frankovka modrá a Svätovavrinecké. Ako prívlastkové vína pripravujú v súčasnosti biele odrody Rizling rýnsky a Chardonnay. Neoddeliteľnou súčasťou portfólia vinárstva sú aj ovocné značkové vína z ríbezlí - Ríbizľa čierna a Zuzana ríbezľová, pričom ríbezle pochádzajú z Čiernych Kľačian pri Zlatých Moravciach. Ročná produkcia vinárstva sa zatiaľ pohybuje okolo 6 000 fliaš.

Ako to robím?

Vína sa „u Tatka" vyrábajú klasickou metódou a čiastočne aj riadeným kvasením. Ale hlavne, ako hovorí Pali: „šeckou mojou múdrosťou, skúsenosťami, vizionárstvom, jazykom, šeckým...".

Prečo to robím?

Do budúcna si Pali Lošonský želá „aby normálni ludzé pili dobré TATKOVO víno". Aby sa v pivnici nemusel s hadicami ťahať sám. A aby na dôchodku mohol „piť s vama všetkýma na TATKOVEJ terase.