Pivnica Csernus

Kto som?

Predkovia rodiny Csernus pestovali hrozno a vyrábali víno na svahoch pohoria Stráž už od 15. storočia. Otec vinára a vinohradníka Karola Csernusa založil malé rodinné vinárstvo v roku 1969, keď prebral starú pivnicu od svojho otca. V roku 2000 postavili novú pivnicu „Pod Strážom". K celkovému skvalitneniu pestovania hrozna ako aj výroby vína došlo vo vinárstve v roku 2009 a o rok na to už začali fľaškovať prvé vína. Vinárstvo vedie Karol Csernus spolu so svojím synom Karolom, pričom intenzívne pomáha aj manželka a dcéra.

Čo robím?

Vinice rodinného vinárstva Csernus sa rozprestierajú na južných sopečných svahoch pohoria Stráž pri obci Vinica, na juhu Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Podložie je tu veľmi pestré a špecifické od sopečných vrstiev (andezity, riolity) cez vápencové až po ťažké hlinité. Tento terroir dodáva vínam bohaté arómy, pekné kyselinky a mineralitu. Rodina Csernus tu v súčasnosti obhospodaruje 0,8 ha vlastných a prenajatých viníc. Hrozno z ďalších 0,4 ha nakupuje výlučne z pohoria Stráž, na ktoré sa viaže certifikát vinárstva na používanie značky „Regionálny produkt Hont". Dominantné biele odrody vinárstva sú Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Rulandské biele, Chardonnay, Pesecká leánka a Sauvignon Blanc. Z modrých odrôd je to Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Alibernet a Zweigeltrebe. Ročná produkcia vinárstva sa pohybuje v závislosti od ročníka okolo 5 000 fliaš v limitovaných počtoch.

Ako to robím?

Karol Csernus si dáva obzvlášť záležať na zrelosti hrozna ako vo vlastnom vinohrade, tak aj pri kúpe hrozna. Po vytvorení strapcov vo vinohrade redukujú úrodu na 1,5-1,8 kg/ koreň. V pivnici si zachovávajú tradičné postupy a pri vínach využívajú spontánne kvasenie, teda prírodné „divoké" kvasinky. V ich vínach nenájdete žiadne chemické a konzervačné látky, okrem minimálneho množstva síry. Vína vyzrievajú v pivnici minimálne 1-2 roky, až potom idú do fliaš. Pri výrobe Chardonnay využívajú v pivnici často metódu „sur lie" alebo „batonnage", kedy sa víno po určitú dobu pravidelne premiešava na kvasničných kaloch a získava tak plnú a vyrovnanú chuť.

Prečo to robím?

Karol Csernus vyrastal vo vinických vinohradoch v pohorí Stráž a tak si vysoko váži pôdu pod nohami, kde rodí vinič. Každý koreň viniča a pohár vína čo v každom roku prinesie niečo nové, očarujúce, zaujímavé, mu prináša radosť. V súčasnosti vo vinárstve rozširujú pivničné priestory a priestory na flaškovanie, čím zvýšia kapacitu vín 20 000 fliaš za rok. Nedeje sa to náhodou, vinárstvo sa plánuje rozrastať, čoskoro bude obhospodarovať ďalšie 2 ha vinohradov. Rovnako rozširujú aj degustačné priestory pre návštevníkov, ktorým má okolie naozaj čo ponúknuť. A to aj vďaka náučnému chodníku s ôsmimi zástavkami, ktorý vybudoval Karol Csernus a ktorým vás rád ako turistický sprievodca prevedie.