Hacaj

Kto som?

Korene rodinnej firmy HACAJ siahajú až do prvej polovice 19. storočia. Začiatkom 20.storočia sa vínu začal venovať Ján Hacaj st. s manželkou Rozáliou, neskôr za komunizmu ich deti Paulína a Vladimír Hacaj st., a potom v tradícii pokračovali jeho synovia - Vladimír a Ján. V roku 1994, po zmene politickej situácie, začal syn Ján spolu s otcom a tetou Paulínou klásť na vrátených vinohradoch základy rodinnej firmy. V roku 2002 založili bratia Ján a Vladimír spolu s rodinným priateľom firmu HACAJ. V súčasnosti má Vladimír Hacaj na starosti vinohrady a výrobu vín a sektov. Jeho dcéra Soňa vedie účtovníctvo a ekonomiku firmy a brat Ján Hacaj sa venuje predaju vín, marketingu a vínnej turistike.

Čo robím?

Hacajovci dnes obhodpodarujú viac ako 5 ha vlastných a sčasti aj prenajatých viníc. Menšiu časť hrozna aj dokupujú, a to výlučne z Malokarpaskej vinohradníckej oblasti. V ich odrodovej skladbe nájdete z bielych odrôd Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Muller Thurgau, Feteascu regalu, Chardonnay a Sauvignon. Z modrých odrôd je to Rulandské modré a Svätovavrinecké, ktoré vynikajú vo forme krásnych rosé a bielych sektov. Ročná produkcia sa pohybuje pri sektoch okolo 8 000 fliaš, pri tichých vínach je to približne 15 000 fliaš.

Ako to robím?

Pri spracovaní hrozna a výrobe vína vychádzajú Hacajovci z tradičných postupov doplnených riadeným kvasením. Špecialitou firmy HACAJ je výroba šumivých vín tradičnou šampanskou technológiou. Základné víno na sekt sa pripravuje šetrným lisovaním celých strapcov hrozna pri nízkom tlaku a riadeným kvasením. Druhotné kvasenie prebieha priamo vo fľašiach, v ktorých sekty následne po prekvasení vyzrievajú spolu s kvasinkami minimálne 9 mesiacov, vďaka čomu majú typickú kvasinkovo-biskvitovú príchuť a jemné, dlhotrvajúce perlenie. Sekty sa tak ku vám dostávajú v tých istých fľašiach, v ktorých vyzrievali. Celý proces je vykonávaný ručne, preto sa takýto sekt môže označiť aj ako „hand made". Na slovenskom trhu je firma výnimočná aj výrobou „pestovateľských sektov", čo je najvyššia kategória medzi sektami. Podmienkou na predaj týchto sektov je, že celý proces od dopestovania hrozna po „šampanizáciu" a výrobu samotného sektu musí prebehnúť „pod jednou strechou".

Prečo to robím?

Vo firme HACAJ ide naozaj o rodinnú tradíciu a prirodzený spôsob obživy, ktorý sa pod
Malými Karpatmi prenášal z generácie na generáciu. Do budúcna firma plánuje zvyšovať produkciu šumivých vín pri súčasnom udržiavaní kvality a zároveň zvyšovať pridanú hodnotu s posunom na sekty vyšších kategórií.